BEIT AVIV, HOUSE FOR PEOPLE WITH DISABILITY, JERUSALEM

Our design process is based on an in-depth research study that examined the impact of space design on people with Autism Spectrum Disorder.
In the research work, we focus on elements of lighting type, perspectives, acoustics, visual color perception, texture and more.
These elements form our basis for interior design planning.

The design offers solutions for dealing with sensory overload by various means and tools from the world of interior design. Each solution was selected with the aim of serving as a support tool for autism directly and for the treatment team indirectly.

The occupant of the space is given an order which allows him to concentrate on performing the daily activities and perform them in a relaxed manner.
The arrangement is used by the members in creating a routine, which provides certainty and relaxation.
Our guiding principles for space design are order, sequence and routine.
The design of the space is also adapted to the type of activities that the members perform according to their daily schedule.
Coherent design supports activity control, improved member performance, and valuable time-saving organization, noise, and lack of focus.

On the ground floor there are two offices, a toilet, a sensory room (built according to the principles of the Dutch method ("Snozlan"), and a gym.
On the first floor is the living room which is divided into different activity areas of the members, escape areas, relaxing  area, green areas and the dining area and exit to the courtyard.
On the second floor are the friends' bedrooms, including bathrooms and toilets.


First floor

The design of the first floor allows for the existence of two separate houses or the unification of the two houses into one large house through a mechanism of an adaptive paper wall that allows separation / unification. This mechanism is acoustic, durable, flexible and modular and allows for a variety of uses such as individual activities, birthdays and holidays or separation into two houses for morning meeting or other separate conduct.


Division into areas of activity

The design of the first floor is built according to a division into activity areas according to the changing schedule of the members. Each area is defined by unique means of color / texture and more.

 

Mechanism of unification / separation between the houses: the wall connecting the two houses is dynamic and can be fully open, fully closed or partially open. The separation consists of an acoustic material, water-resistant, stable and fits well into the space.

 

Dynamic furniture - open / closed: the furniture is built in a dynamic way that allows you to play with their sub and when needed can be used as quiet and relaxing areas.

 

Second Floor
On the second floor we located the bedrooms and bathrooms.
The second floor is coherently designed and maintains the principles of order, sequence and certainty.
The rooms are designed in a way that allows for physical and mental space with an emphasis on creating calm, serenity and a focus on sleep. In addition, the rooms are built in a way that will allow a pleasant and efficient stay of a staff member at night.

An open field of vision from the entrance to the house to the courtyard

Creating a deep perspective at home has three main benefits:

Control: The intention is to give members a sense of control by being in an open and wide space. Another goal is to control what goes on in the space to enable better management and control of the team.

Certainty: Certainty from the unknown - There are no closed rooms or walls behind which something is hidden. Everything is predictable and known in advance.

The effect of a direct view of nature: Nature has a healing effect on the human psyche and it provides peace and security to friends and staff.

The power of nature

Nature is endowed with a healing effect. That is why we consider the use of living nature, and the green mirrors an essential tool in our work. We refer to the term "nature" as a concept that includes everything that reminds us of a vision of nature.We harness the power of nature to support the treatment of autism. We do this by using human beings' innate tendency towards the environment to help them improve their quality of life physically and mentally. It also gives them physical, cognitive, emotional and social development and rehabilitation and a means of personal growth.

 

Relaxing area

Creating an area of ​​calm and quiet serves as a kind of 'escape space' for friends in a state of sensory overload.
These areas are essential because of their ability to calm and disconnect during a particular scenario.
The design of the relaxation area strives to produce a basic neutral sensory environment, for those who need them.


Sensory room

A sensory room, based on the principles of the Dutch method - Snoezelen, is located on the ground floor of the house. A sensory room is a multi-sensory environment that helps reduce excitement and anxiety. This space also fascinates and delights the user, evokes reactions and encourages communication. Using specific elements of lighting, color and texture.

 

Rounded edges

The use of rounded edges plays a vital role in our space experience. This aspect is derived from the perception that a child is round and soft, and as he grows older, he becomes hard and "sharp". We offer the use of smooth and round elements so that members can enjoy a comfortable and safe relaxing atmosphere in the space.

Movement room

Movement room is a room where members moves and perform activities with energy in order to maintain their health as those suffering from autism tend to have lower muscle strength than is typical for their age. Movement room also allow to develope social skills. 


lighting
Guiding elements:  
Soft and warm color, Soft light scattering, Indirect light, No jitter, Adjustable light mechanism, Not neon, Quiet operation, Integrating lighting fixtures covertly.

Sound

The sense of hearing is an important sense in the perception of space.
Therefore, noise regulation and good acoustics are a significant issue for the members, and allow them to stay in a wide and open space on the one hand, but quiet on the other.
We address the issue of sound in space using acoustic tools, noise-absorbing materials and quiet electrical products.

 © 2020. oFree studio. All rights reserved.